مقالات

حافظه RAM چیست و چه کابردی دارد؟

حافظه RAM چیست و چه کابردی دارد؟

Random access memory (RAM) حافظه کوتاه مدت یک کامپیوتر است که از آن برای انجام کلیه وظایف و برنامه های فعال استفاده می کند. هیچ یک از برنامه‌ها، فایل‌ها، بازی‌ها یا استریم‌های شما بدون RAM کار نمی‌کنند. در اینجا، دقیقاً توضیح خواهیم داد که RAM چیست، RAM به چه معناست و چرا اینقدر مهم است

باید توجه داشت زمانی که صحبت از حافظه اصلی کامپیوتر است، مقصود RAM است. کاربران به صورت غیر مستقیم با این حافظه سر و کار دارند. کاربران زمانی که به حافظه‌ کامپیوتر رجوع می‌کنند، اغلب با نام رم آنرا می شناسند.

اگر شما رم کامپیوتر خود را افزایش دهید، تعداد مراجعات CPU به هارد برای خواندن داده ها کمتر می شود. پس شما به کامپیوتر خود فرصت می دهید تا به صورت قابل توجه ای با سرعت بیشتر کار کند. بنابراین سرعت خواندن از روی رم از خواندن از روی هارد بیشتر است.

رم چیست و چقدر نیاز دارم؟

اکثر کاربران تنها به 8 گیگابایت رم نیاز دارند، اما اگر می خواهید از چندین برنامه به طور همزمان استفاده کنید، ممکن است به 16 گیگابایت یا بیشتر نیاز داشته باشید. اگر حافظه رم کافی نداشته باشید، رایانه شما کند کار می کند و برنامه ها با تاخیر مواجه می شوند. اگرچه داشتن حافظه رم کافی مهم است، افزودن مقدار بیشتر همیشه باعث بهبود قابل توجهی نمی شود

رم به طور زود گذر فعالیت می‌کند، این به این معنی است که اطلاعات ذخیره شده بروی رم تنها تا وقتی که کامپیوتر شما روشن باشد، پا بر جا می‌ماند.

لحظه ای که کامپیوتر خود را خاموش کنید، دیتا های ذخیره شده بروی رم نیز پنهان می‌شوند. زمانی که دوباره کامپیوتر را روشن می کنید ، سیستم (Boot) یا راه‌اندازی اتوماتیک شما دیتاهایی را که بروی حافظه‌ی فقط خواندنی RAM ذخیره شده است و برای آغاز به کار سیستم عامل نیاز است را بروی رم شما آپلود می‌کند و مجددا رم شروع به فعالیت می کند.

رم 8 گیگ برای لپ تاپ کافیه؟

8 گیگابایت: معمولاً در نوت بوک های سطح پایه نصب می شود. این برای بازی‌های اولیه ویندوز در تنظیمات پایین‌تر خوب است، اما به‌سرعت تمام می‌شود. 16 گیگابایت: برای سیستم های ویندوز و MacOS عالی و همچنین برای بازی خوب است، به خصوص اگر رم سریع باشد. … گیمرها نیز می توانند از بهبود عملکرد کمی در برخی بازی های سخت لذت ببرند

انواع حافظه رم

حافظه  DRAM

( Dynamic Random Access Memory ) حافظه با دستیابی مستقیم به روز رسانی متداول ترین نوع رم است. از این رو دارای قابلیت به روز رسانی مکرر می باشد، به بیان ساده تر به محض وارد شدن اطلاعات به داخل آن می تواند اطلاعات را به روز رسانی نماید در واقع همیشه در حال تازه شدن ( Refresh ) است.

تازه شدن ،یعنی اینکه بلافاصله بعد از خوانده شدن مطالب از روی DRAM مجددا بر روی آن نوشته می شود.DRAM تشکیل شده از تعدادی خازن‌های کوچک که هر یک از این خازن‌ها انرژی را آرام و به تدریج از خود عبور می‌دهند، از این رو درصورت شارژ نشدن دوباره خازن ها سبب اعوجاج در اطلاعات DRAM می شود و اغلب با SRAM قیاس می‌شود.

حافظه SRAM

(Static RAM) با دسترسی مستقیم ساکن می باشد و کمتر از DRAM از آن استفاده می شود و بیشتر در مواقعی مورد استفاده قرار می گیرد که نیاز به سرعت بالا می باشد و قادر به ذخیره اطلاعات با توان و انرژی بسیار بدون نیاز به تازه شدن (Refresh) می باشد. رم های SRAM نسبت به DRAM ها دارای سرعت و قیمت بیشتری می باشند و درصورت از دست دادن انرژی خود تمام اطلاعات ذخیره شده بر روی آنها از بین خواهد رفت .

حافظه SDRAM

( Synchronous Dynamic RAM ) حافظه با دستیابی مستقیم به روز رسانی توامان ، از انواع دیگر DRAM می باشد که سرعتی هم زمان با CPU را داراست . این هم زمانی باعث می شود تا SD RAM بتواند دستورها را با سرعت بنویسد و بخواند مفهوم (Pipeline) سرعت بالادر اینجا باعث می شود تا رم همزمان با پذیرفتن و نمایش یک دستور به پردازش دیگر دستورات نیز بپردازد.

چهار مدل مختلف از SDRAM : SDR ، DDR ، DDR2 ، DDR3

حافظه SDR

( Single Data Rate ) بیشتر کامپیوتر ها پیش از سال 2002 از این نوع رم استفاده می کردند و رو نوشت اصلی نوع SDRAM معرفی شده که بعد از مدتی نوع DDR جایگزین آن شد.

حافظه DDR

( double data rate ) پهنای باند این نوع رم دوبرابر پهنای باند رم‌های SDR  می باشد وبا سرعت بیشتر اطلاعات را انتقال می دهد. درحال حاضر رم ها DDR2 جایگزین رم های DDR شده اند.

حافظه DDR2

نوع دیگری از رم های SDRAM، رم های DDR2 می باشد که داده ها در آن ها در فایلهایی از حافظه ذخیره می شوند. DDR2 و DDR شباهت ها و تفاوت های زیادی دارند یکی از این شباهت ها چگونگی انتقال اطلاعات است و از تفاوت های این دو می توان اشاره کرد به گذرگاه‌های اطلاعات رم‌های DDR2 اشاره کرد که نسبت به DDR زمان سرعت انتقال را دو برابر می‌کنند.

این تفاوت اساسا به رم‌های DDR2 فرصت می دهد که دو برابر رم‌های DDR کاربرد داشته باشند. البته ویژگی های رم های 2 Double Data Rate در بسامد بسیار زیاد آن می باشد که در مقایسه با حافظه و یا رم های  Double Data Rate بسیار بیشتر است.

لازم به ذکر است که این رم ها از حافظه هایی به نام بافر و یا به زبان ساده تر واسط نیز استفاده می نمایند (بافر ها حافظه هایی سخت افزاری و یا نرم افزاری هستند که برای انتقال اطلاعات از بین دو دستگاه سخت افزاری به صورت موقتی از آنها استفاده می گردد) که باعث افزایش سرعت واکشی در آنها خواهد شد و یقینا به دلیل مزیت هایی که این نوع رم ها دارند قیمت آن ها در بازار بیشتر از Double Data Rate ها خواهد بود.

فلش مموری

حافظه DDR3

این رم نوع پیشرفته DDR2 است البته با 3 ویژگی متفاوت:

  • بیشترین علت پهنای باند، افزایش نرخ زمان‌سنجی است (clock rate)
  • فن آوری ساخت متفاوت باعث کاهش مصرف برق شده است .
  • دارای حافظه‌های واسطه یا همان بافر  با سرعت واکشی 8 بیتی می باشند.

از دیگر تفاوت هایی که بین رم‌های DDR , DDR2, DDR3 وجود دارد می توان به مصرف برق آنها اشاره کرد. DDR3 از دو نوع دیگر کم مصرف تر می باشد در صورتی که فرکانس بیشتری نسبت به آن دو دارد.

رابطه سرعت انتقال اطلاعات با فرکانس به صورت مستقیم می باشد به عبارت دیگر هر چه فرکانس بالاتر،سرعت انتقال داده ها بیشتر است . ضمنا” در لپ تاپ ها ولتاژ پایین سبب کاهش گرما می شود و عمر باتری را افزایش می دهند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *